Gode råd til å motvirke og behandle forkjølelse, hoste og sår hals.

Helsesystemet i India, Ayurveda, har egne tanker om forkjølelse. Sykdom kommer fordi at det som bygger opp kroppen vår og holder det gående er kommet ut av balanse på en eller annen måte, ifølge Ayurveda. I Ayurveda mener man at forbrenningen i kroppen er det som holder alt i sjakk. Hva er det som påvirker forbrenningen? Kaldt vær. Dette er grunnen til hvorfor det heter forkjølelse. En sykdom som oppstår grunnet kulde. Det at temperaturen synker påvirker hele immunsystemet vårt og vi blir mer sårbar mot sykdommer.

Ama oppstår når fordøyelsen ikke fungerer skikkelig, ifølge Ayurveda. Slim dannes når slaggstoffer og ama øker i kroppen. Dette er på grunn av mikrokanaler i kroppen blir tettet av nettopp disse slaggstoffene. Virus som forårsaker forkjølelser vil bli tiltrukket til din kropp dersom toksiner blir kombinert med slim. Det er toksinene som gjør at virusene får mulighet til å spre seg rundt i kroppen.

Vinter og sne

Vinter og sne

 

Her er 7 råd til hvordan man kan forebygge forkjølelse, hoste og sår hals.

Mange tips fra Ayurveda mot forkjølelse, hoste og sår hals angår å øke kraften i fordøyelsen for å fjerne ama (toksiner) i fysiologien. Ayurvediske leger opplyser om at en kropp full av ama er en oase for virus og basiller.

1. Spis et varmt, nærende og nylaget måltid.

Bruker man fornuften, innser man at kald mat som is og lignende ikke er optimalt når du er forkjølet.

 

2. Innta store mengder varmt vann.

En god toksin forbrenner er spisskummen. Ingefær er sterkt rettet mot forkjølelse. Kok opp vann med to skiver fersk ingefær, en teskje spisskummen frø, 1/2 teskje svart pepper og 1 teskje koriander. Bruk en sil for å skille vannet og krydderet for så å helle over på en termos. Drikk dette i løpet av dagen.

 

3. Vær fornuftig når det er snakk om søtsaker.

Sukker forsterker slimdannelsen i din kropp. Hvis du skal spise kaker og desserter kan du bruke kardemomme og kanel for å hjelpe kroppen med å fordøye sukkeret. Hvis du vil ha noe søtt, men ikke vil bruke sukker, kan du bruke honning. Honning har ikke den samme effekt som sukker når det gjelder å skape slim. Husk at honning ikke bør opphetes over 50 grader.

 

4. Benytt gurkemeie når du lager mat.

Observasjon tilsier at immunsystemet blir skjerpet av gurkemeie. I Ayurveda har gurkemeie i årtusener vært kjent for å minske slaggstoffer i kroppen. Tilsett gurkemeie når du lager mat, men ikke før slutten av koke-/steketiden for å beholde de gode virkestoffene i krydderet.

 

5. Alltid start dagen med å drikke to glass varmt vann for å kunne skylle ut slaggstoffer eller toksiner i systemet.

En detoksifisering har pågått i løpet av natten. Når du står opp vil magesekken være tom for mat. Detoksifiseringen i magesystemet vil bli forsterket ved å drikke det varme vannet og dette vil føre til en mer intensiv utskylling av oppsamlede toksiner.

 

6. Husk å spis til hvert måltid, men ikke forspis deg.

Her er det viktig å kunne balansere. Kroppen vil selv kunne sørge for utskylling av toksiner hvis den får i seg de rette mengder mat. Dette gjør at kroppen ikke vil la virus som forårsaker forkjølelser og slikt sette seg. Ved å faste vil man svekke immunforsvaret og energinivået. Ved å faste om vinteren blir du enda mer svekket. Derfor blir du mer mottakelig for virusangrep.

 

7. Pass på å få tilstrekkelig med søvn.

Å sove til rett tid er også viktig og å sove om natten gir best resultater. Ayurveda forteller at natten er den beste tiden for en naturlig utrensing av kroppen. For å utføre denne renselsesprosessen er søvn eller hvile et behov. For å få til den dypeste søvnen og den optimale renselsesprosessen i løpet av søvnen bør vi legge oss ca. klokken ti på kvelden og stå opp ca. klokken seks om morgenen. Dette burde fortelle oss at gode søvnrutiner er avgjørende for å kunne avverge forkjølelse, hoste og sår hals.

 

 

Forkjølet? Hva kan du gjøre med det?

En fin behandling for en forkjølelse er plenty hvile og varmt vann. Vær påpasselig når det gjelder tung og oljet mat, kald mat og drikke, og kalde meieriprodukter (spesielt yoghurt). Ellers kan vi anbefale at du gjør følgende:

 

Lindre sår hals:

La en hel svart pepper ligge på tungen til den smelter.

Bruk to til fire teskjeer (alt etter smak og behag) RespiClear i en kopp med varmt vann og drikk dette som en te to til fire ganger daglig, eller ved behov.

 

Egenbehandling av forkjølelsessymptomer og tett nese:

Kok vann i en stor panne av rustfritt stål. Etter en stund kan du ta pannen av platen og hell oppi 4-6 dråper med Sinus Clear. Du kan så bruke bomullsbiter for å beskytte øynene dine og en bandasje over hodet for å holde dette på plass. Bruk deretter et stort håndkle som telt over hodet mens du bøyer deg over pannen. Pust sakte inn og ut gjennom nesen. Repeter inn- og utåndingen i ca. 5-10 min.

Bland to til fire teskjeer RespiClear med varmt vann i en kopp og drikk dette som en te, drikkes 2-4 ganger daglig eller når du føler behovet. Kombiner RespiClear teen med 1-2 tabletter BroncAir 2-4 ganger daglig.

 

RespiClear og BroncAir

Egenbehandling av lett hoste:

Bland juicen av fersk ingefær, 1 teskje honning og 1-2 svart pepper korn. Ta denne blandingen to eller tre ganger dagen.

Bland sammen 2-4 ts. RespiClear med en kopp med varmt vann og drikk dette 2-4 ganger hver dag, eller når du måtte føle trangen for det. Ta så 1-2 tabletter i tillegg til RespiClear blandingen 2-4 ganger hver dag.

 

Urter som motvirker og lindrer forkjølelse, hoste og sår hals.

Ayurveda har en meget grundig viten om måter man kan utnytte urtenes egenskaper for å motvirke og lindre forkjølelsessymptomer. Ingefær, vindruer, lakrisrot, pepper og kardemomme er urter som har blitt brukt i tusenvis av år. Det enestående med Ayurveda er den vide lærdommen om hvordan man skal kombinere urter for å få en optimal effekt ut av urtenes naturlige egenskaper. Får å betydelig øke virkningen av hver urt kan man sette hver av dem sammen med andre urter som gir synergieffekter.

Overnevnte produkter, og mange andre ayurvediske produkter, kan man finne i diverse helsekostbutikker rundt omkring i Norge.

 

Ønsker du å lese mer om emnet forkjølelse kan du få en gratis E-bok.

 

Abonner

Abonner på vårt e-post nyhetsbrev for å motta oppdateringer.

Comments Closed

Kommentarer er stengt.